Ramses Leeft! En hier kun je het nog één keer beleven

0

Tien jaar geleden overleed Ramses Shaffy op 76-jarige leeftijd, maar vergeten is hij nog lang niet. Sterker nog: Ramses Leeft!
De afgelopen week kon je er niet omheen: de media stonden in het teken van onze nog immer geliefde bohémien en chansonnier. En dat blijft voorlopig zo!

De voormalige Stadsschouwburg in Amsterdam -tegenwoordig ITA geheten- stond tijdens de tiende sterfdag op 1 december de gehele dag in het teken van Ramses Shaffy. Tijdens de speciale voorstelling van ‘Een leven lang theater’ spraken vele gasten over het kleurrijke leven van de levenskunstenaar. Na de vertoning van de televisieserie ‘RAMSES’, gaf hoofdrolspeler Maarten Heijmans ’s avonds een prachtig concert met Shaffy-pareltjes die hij voorzag van een geheel eigen jasje. Tevens werd deze dag de lijvige fotobiografie ‘Door alles heen’ van Shaffy-biograaf Sylvester Hoogmoed gepresenteerd, nu al omgedoopt tot ‘het ultieme Shaffy-naslagwerk’.

Maarten Heijmans

Heijmans speelde in 2014 de rol van Shaffy in de veelgeprezen dramserie ‘RAMSES’ van Michiel van Erp. Speciaal voor deze tiende sterfdag nam hij een plaat op vol nummers van Shaffy, waarop hij -met veel respect voor het origineel- dicht bij zichzelf blijft. Rond deze nummers maakt hij een tournee langs de theaters.

Ramses Leeft

Op 3 december vond in het Concertgebouw de feestelijke première van ‘Ramses Leeft!‘ plaats. Het Metropole Orkest speelt samen met vocalisten als Maarten Heijmans, William Spaaij (musical Ramses), Jenny Arean en musici als Thijs van Leer (Focus) en violiste Diamanda La Berge Dramm nieuwe interpretaties van Ramses-composities. Deze exclusieve show speelt tot en met 11 december nog een paar keer in theaters door het land, waaronder het Nieuwe Luxor in Rotterdam, Theater Orpheus in Apeldoorn en de Maaspoort in Venlo.

Speciale gast deze dagen was de Franse Muriel: de plotseling opgedoken halfzus van Shaffy die hij helaas nooit gekend heeft. Zij kreeg het eerste exemplaar van de fotobiografie uitgereikt, en tevens overhandigde Maarten Heijmans een gesigneerd exemplaar van zijn vinylplaat aan haar.

Tal van hommages aan Shaffy

Ben je besmet met het Shaffyvirus en kun je geen genoeg krijgen van alle hommages? De komende maanden kun je je hart ophalen! Naast bovengenoemde grote producties spelen er nog diverse andere voorstellingen in de theaters. Hier een overzicht:

Renée van Wegberg brengt een ode aan haar muzikale helden in de voorstelling List, Shaffy & Piaf.

Zangeres Micheline van Hautem brengt samen met Erwin van Ligten de voorstelling ‘Zing, vecht, huil, bid’ in theaters door het hele land.

Pianist en componist Nico van der Linden -die veel met Shaffy samenwerkte en de Ramses Shaffy Songbooks schreef- brengt samen met Gerard Alderliefste (Vivre/Laat me) en Shaffy-biograaf Sylvester Hoogmoed Shaffy Avonden vol liedjes en anekdotes in De Roode Bioscoop in Amsterdam.

Shaffy Chantant herleeft in de vorm van Shaffy Vivant met wederom Van der Linden en Hoogmoed, en daarnaast de zangeressen Sylvia Alberts (Shaffy Chantate, 1968), Ine Kuhr, Machteld van der Gaag en Rolinda Kross (Ramses ’97) in onder meer De Nieuwe KHL in Amsterdam.

‘Ramses in vogelvlucht’ door Jorick Jochims & Fredie Kuiper op 14 december 2019 in Terre Lente in Amsterdam en op 20 januari 2020 in De Pletterij in Haarlem.

Share.