Melkweg zet in op talentontwikkeling en scholing tijdens corona

0

Een paar weken geleden kreeg poppodium Melkweg in Amsterdam nog het goede nieuws dat ze een ontheffing kregen, waardoor ze meer dan 30 bezoekers per show mochten ontvangen. Maar na de persconferentie van afgelopen dinsdag komt de uitzondering ook voor hen te vervallen. Toch reageert Interim-directeur Frans Vreeke tegen NU.nl met een grote dosis optimisme.

Natuurlijk is ook Vreeke niet blij dat de maatregel genomen moet worden, want ook Melkweg zal in ieder geval de komende vier weken de deuren gesloten houden: “Ons kleine vreugdesprongetje was van korte duur. Dat is heel vervelend, laat ik daarmee beginnen. We waren heel blij dat we in ieder geval honderd mensen naar binnen mochten laten en er was best een groot aantal serieuze artiesten dat voor zo’n gezelschap wilde optreden. Ook konden we met dat aantal bezoekers behoorlijk wat seated shows laten plaatsvinden tijdens Amsterdam Dance Event. Maar dat moeten we nu allemaal afschalen en ik denk dat een heel groot deel gaat uitvallen. Dat is ontzettend jammer. Maar het moet.”

Er is dus ook veel begrip en de interim-directeur laat weten dat ze met dezelfde moed doorgaan als ze de afgelopen maanden hebben gedaan: “Om het moreel hoog te houden en er – met behulp van de steunmaatregelen waar ik heel blij mee ben – voor te zorgen dat we de mensen die bij ons in vaste dienst zijn kunnen doorbetalen. Daar richten we ons maar op.” Hij vindt de situatie nu vooral vervelend voor de medewerkers die veel tijd hebben gestoken in het verplaatsen en plannen van concerten die uiteindelijk toch afgelast worden en voor de zzp’ers die normaal rondlopen bij Melkweg, maar voor wie hij nu geen werk meer heeft.

Ruimte voor scholing en jong talent

Een van de dingen waar normaal gesproken weinig tijd voor is, is scholing voor de medewerkers van Melkweg en talentontwikkeling voor beginnende artiesten. Vooral voor die eerste heeft Vreeke genoeg ideeën: “We zetten in op een stevig trainings- en onderwijsprogramma voor onze medewerkers. Dat varieert van cursussen projectmanagement tot ‘Excel voor beginners’, zeg ik altijd maar. Maar ook: ‘Diversiteit, wat is dat dan?’, ‘Hoe kan een poppodium maatschappelijk verantwoord programmeren?'”, zo laat hij weten aan 3voor12. Daarnaast laat Vreeke aan NU.nl ook weten dat medewerkers die denken aan een carrièreswitch bijvoorbeeld een cursus oriëntatie op de arbeidsmarkt kunnen volgen.

In het kader van talentontwikkeling wil Melkweg voornamelijk ruimte bieden aan jong talent om ervaring op te doen met hoe optreden in zo’n grote zaal werkt: “We gaan beginnende artiesten de mogelijkheid geven een of meerdere dagen bij ons in de zaal te repeteren met onze apparatuur en onze technici.” Dit kunnen de jonge talenten vervolgens afsluiten met een mini-concert voor vrienden of familie. “Dat is ontzettend leerzaam voor ze.”

Bron: NU.nl | 3voor12

BeeldL © DigiDaan/Melkweg

Share.